Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna från kunder som funderar på att uppgradera sina hem med en vacker stenskiva. Vi hoppas att du ska få svar på dina frågor och inspireras av den enkla vägen från vision till perfektion. 

Produkt och kvalitet

Vikten av en stenbänskiva varierar beroende på tjocklek, storlek och material. Generellt väger en stenbänkskiva mellan 60-90kg per kvadratmeter. Det är viktigt att se till att köksskåp och stödstrukturer är tillräckligt starka för att hantera den tunga vikten. Professionell installation rekommenderas. För exakt viktinformation, kontakta oss.

Kostnaden för en stenbänkskiva varierar beroende på material, storlek, tjocklek, installationens komplexitet och platsens geografiska område. Generellt sett är granit, marmor och kalksten billigare än kvartsit. Kvarts och keramiska material kan också ha olika prisklasser. För en grov uppskattning kan kostnaden för en stenbänkskiva variera från 2000 kr till 10 000 kr. För en mer exakt uppskattning av ditt projekt fyll i formuläret prisförslag eller kontakta oss för vidare hjälp.

Det finns vissa begränsningar när det gäller bänkskivan utseende och design, beroende på materialet och tillverkningsmetoden. Här är några vanliga vanliga begränsningar att tänka på:

Materialets naturliga variation: Naturliga material som granit, marmor och kvartsit har unika mönster och färger som varierar från skiva till skiva. Detta innebär att du kanske inte kan få exakt samma utseende som du ser i en bild eller prov. Om du föredrar ett mer enhetligt utseende kan du överväga kvart eller keramik.

Storlek: Stenblocken kommer i standardiserade storlekar, och om ditt kök har en stor yta eller ovanlig layout kan det finnas begränsningar för hur bänkskivorna kan skäras och installeras. Det kan behövas skarvar eller anpassningar för att passa bänkskivan till din kökslaylout.

Tjocklek och vikt: Valet av bänkskivans tjocklek påverkar dess utseende och kan ha vissa begränsningar beroende på de tekniska kraven och förstärkningar som krävs för att säkerställa stabilitet och hållbarhet.

Det är viktigt att du diskuterar dina önskemål och designidéer med oss för att vi ska kunna hjälpa dig att hitta de bästa lösningarna som uppfyller dina förväntningar och krav.

De olika materialen har sina egna särskilda egenskaper och utseende. Här är en översikt över några av de viktigaste skillnaderna:

Marmor är en elegant naturlig sten med ett tidlöst och klassiskt utseende. Däremot är den inte lika hållbar som vissa andra material, vilket innebär att den behöver underhållas regelbundet för att motstå fläckar och repor.

Kalksten är en vacker naturlig sten med en rogivande karaktär. Dock är den mjuk och porös, vilket gör den mer mottaglig för fläckar och repor. Precis som marmor kräver kalksten noggrann skötsel för att bevara sin skönhet över tid.

Granit är en naturlig sten som är känd för sin hållbarhet och motståndskraft. Den är extremt tålig mot repor, fläckar och värme, vilket gör den till ett populärt val för köksbänkar.

Kvartsit är en natursten som liknar marmor i utseende, men den är betydligt tåligare. Den har hög motståndskraft mot repor, fläckar och syror, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill ha marmorens utseende men med ökad hållbarhet

Travertin är en kalksten med en unik porös struktur som ger den en rustik charm. Dess naturliga variationer i färg och mönster ger en vacker estetik, men den är mottaglig för fläckar och känslig för repor. Regelbundet underhåll krävs för att bevara dess skönhet och hållbarhet över tid.

Kvartskomposit är ett konstgjort material som består av krossad sten och bindemedel. Det är extremt hållbart och motståndskraftigt mot fläckar, repor och syror. Kvartsbänkskivor är också lätta att rengöra och kräver minimalt med underhåll.

Dekton & Bricmate är tillverkade av keramiska material som bränns vid höga temperaturer. De är extremt tåliga mot repor och fläckar. Keramiska bänkskivor är också värmebeständiga och har en lång livslängd. Perfekt för trafikerade utrymmen.

Stenbänkskivor är generellt mycket hållbara och tåliga mot repor, fläckar och värme, med minimalt underhåll och lång livslängd. Laminat och trä är mer ömtåliga, känsliga för fläckar och kräver mer anpassat underhåll. Sten ger också en naturlig och elegant skönhet till utrymmet, vilket gör det överlägset i prestanda och hållbarhet i jämfört med laminat och trä.

Absolut! Vi säkerställer kvalitén på våra produkter genom att välja högkvalitativa stenmaterial, använda modern produktionsteknik och skickliga mättekniker och montörer. Vi genomför också noggranna kontroller efter tillverkningen för att säkerställa att varje stenskiva är fri från defekter. Kundnöjdhet är vårt främsta mål, och vi strävar alltid efter att leverera produkter som är både vackra och hållbara.

Ja, vi erbjuder en mängd olika typer av kantprofiler. Här är några vanliga alternativ:

Rak fas: En enkel, liten 45 graders skuren kant som ger ett modernt och rent utseende.
Rak rund: En lätt rundning på överkanten som skapar en mjukare känsla i utrymmet.
Halvrund: En mer uttalad rundning än den lätta rundningen, vilket ger en mer klassisk look.
Helrund: En helt avrundad kant som tillför en mjuk och behaglig estetik till bänkskivan. 
Antik: En S-formad kurva som ger en mer dekorativ och formell känsla. Utmärkt för mer traditionella eller eleganta köksstilar.
Bullnose: Kanten är avrundad både på toppen och botten. Det skapar en elegant känsla.

Ditt val av kantprofil bör anpassas efter din köksstil och smak. Diskutera gärna alternativen med oss för att göra det bästa valet för ditt projekt.

Absolut, vi har möjlighet att införskaffa de flesta stenar. Om du har en speciell sten i åtanke, är du välkommen att kontakta oss för en specialbeställning. Vi kommer att hjälpa dig och hitta det du söker.

Mätning och installation

Ja, det finns några saker du som kund behöver tänka på inför mätningen för att säkerställa en smidig process och ett lyckat resultat.
Läs gärna mer om detta i vår checklista eller kontakta oss så kan vi gå igenom punkterna tillsammans. Vi hjälper gärna till om du har några funderingar.

I de flesta fall kan vi mäta på befintliga bänkskivor. Det är dock viktigt att du diskutera dina förhållanden och önskemål med oss, då det kan vara nödvändigt att mäta på rena stommar för ett framgångsrikt resultat.

Installationen inkluderar anpassning och placering av stenskivan, fogning och tätning, samt montering av diskho och planlimmade spishällar. Demontering av befintliga bänkskivor och anslutning av vatten och el ingår inte.

Tiden det tar att genomföra en mätning av en måttanpassad stenskiva kan variera beroende på projektets storlek och komplexitet. Förberedelser som diskutera designval kan också påverka tidsåtgången. Som en uppskattning kan mätningen i ett medelstort och relativt enkelt kök ta 1-2 timmar.

Installationsmomentet kan ta några timmar upp till en dag beroende på kökets storlek och komplexiteten i designen. Generellt tar det inte mer än 2-4 timmar för ett mellanstort kök. Efter installationen rekommenderar vi att du väntar 24 timmar för att fogmassan ska härda innan du kan börja använda bänkskivan.

Vår process inkluderar noggranna mätningar och kvalitetskontroller för att säkerställa ett lyckat resultat. Om något oväntat skulle uppstå, kan du vara trygg med att vi hanterar eventuella problem eller felaktigheter med högsta prioritet och ansvar. Vårt primära mål är att du blir nöjd både med kundupplevelsen och produkten.

Beställning och betalning

Vår steg för steg guide är framtagen för att assistera dig i denna process. För mer information, tryck här, eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Beroende på vilket material du väljer är den genomsnittliga leveranstiden 1-3 veckor för produkter i lager. För detaljerad information om specifika produkters leveranstider, hänvisar vi till respektive produkt på materialsidan. Du är också varmt välkommen att kontakta oss, vi hjälper gärna till.

Betalningen sker mot faktura, där 50% betalas när du lägger din beställning, resterande delen av beloppet betalas innan din beställning går i produktion.

Absolut! Vi behöver då en detaljerad ritning från dig. Vi kommer sedan skapa en CAD-ritning du behöver godkänna innan beställningen går vidare till produktionen.

Självklart! Att välja stenblock är en viktigt del av processen vid beställning av stenskiva i natursten. Om du har några specifika önskemål eller kriterier för stenens utseende, tveka inte att informera oss, så hjälper vi dig att hitta de bästa alternativen.

Vår garanti gäller på produkter och installationer där skadan uppstått på grund av tillverknings- eller installationsfel. Våra stenskivor har alltid minst tio års garanti. Om stenen är skadad, repad eller har felaktiga mått, kommer du antingen få en ny skiva eller erhålla ersättning. Eftersom stenskivorna är en naturprodukt kan vi inte garantera att dess färg, mönster eller yta exakt överensstämmer med stenproverna.

Garantin täcker inte normalt slitage, fläckar, hack, stötar, repor eller skador av slag eller andra olyckshändelser. Heller inte skador som uppstått indirekt eller till följd av användandet av produkten. En garantiåtgärd förlänger inte produktens garantitid. Garantin kan ej heller överlåtas.

För att garantin ska gälla krävs det att:

  • Mätningen, transporten och installationen är gjord av oss.
  • Stenskivorna har använts utan att vanvårdas. De är fria från skador som uppstått genom värme eller mekaniska och fysiska oförsiktigheter.
  • Stenskivorna har tagits hand om. De har rengjort och impregnerats med jämna mellanrum med medel som lämpar sig för den specifika produkten.

Fler frågor

Att ta hand om din nya stenbänkskiva är viktigt för att bevara dess skönhet och och hållbarhet. Här är några tips för skötsel och underhåll:

– Rengör dagligen med ett PH-neutralt rengöringsmedel.

– Använd skärbräda för att undvika repor.

– Skydda mot värme och stötar med underlägg.

– Försegla vid behov för att skydda mot fläckar och fukt.

– Undvik starka kemikalier och syror.

Om du är osäker på hur du ska ta hand om din sten, kontakta oss för rekommendationer och skötselråd.

Ja, I de flesta fall kan du behålla din gamla diskho när du byter stenbänkskiva i köket. Det är dock viktigt att måtten stämmer och att diskhon är i bra skick. Om din nuvarande disko är gammal och sliten, kanske du vill överväga att byta ut den samtidigt som du byter bänkskivan för att få ett enhetligt och fräscht utseende i köket.

Installationen inkluderar anpassning och placering av stenskivan, fogning och tätning, samt montering av diskho och planlimmade spishällar. Demontering av befintliga bänkskiva och anslutning av vatten och el ingår inte.

En stenbänkskiva har en betydande påverkan på både köksdesignen och fastighetens värde. Här är några sätt på vilka en stenbänkskiva kan påverka:

Estetisk tilltalande design: Stenbänkskivor har en naturlig skönhet och kan ge en elegant och sofistikerad känsla till köket. Deras unika mönster och färger kan bidra till att skapa en visuell attraktion och ge karaktär till köksdesignen.

Ökad värdeuppskattning: Att ha en högkvalitativ stenbänkskiva är attraktivt för potentiella köpare och kan bidra till att öka fastighetens värde. Stenmaterial anses ofta vara lyxigt och kan vara ett starkt säljargument för köpare som söker en modern och högkvalitativ köksdesign.

Långvarig hållbarhet: Stenbänkskivor är kända för sin hållbarhet och långa livslängd. Genom att investera i en stenbänkskiva kan du förbättra kökets kvalitet och skapa en mer långsiktig och hållbar lösning. Detta kan också vara en attraktiv faktor för köpare som letar efter en långsiktig investering i en fastighet.

Ökad Funktionalitet: Stenbänkskivor är vanligtvis tåliga och motståndskraftiga mot repor, fläckar och värme. Det är lätta att rengöra och kan erbjuda en robust och praktisk arbetsyta i köket.

Vi erbjuder våra tjänster i hela Sverige, samt Sjaelland i Danmark.

Självfallet, i samband med köp av stenskiva erbjuder vi dig både diskho och blandare till förmånliga priser från flera olika erkända leverantörer.

Det är beroende av situationen i ditt kök. Om det är i gott skick brukar det fungera bra, men om det är slitet rekommenderar vi att du anlitar en kunnig hantverkare eftersom det kan krävas mer arbete och omfattande förberedelser innan vi kan börja med mätning och installation. Vi ser gärna bilder på köket för att kunna analysera och föreslå en lämplig lösning.